BiGG Programına Başvurmayı Düşünenlere Kısa Öneriler

Jun 26, 2021

TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimci Desteği’nin bende ayrı bir yeri var. Hem eski bir TÜBİTAK çalışanı olduğum için, hem de Viveka ile yollarımın kesişmesine vesile olduğu için. Viveka ile ilk çalışma deneyimim 2019 BiGG döneminde olmuştu. Sonrasında tam zamanlı Viveka’ya geçişimin temelini o dönemki çalışma dinamiğimizin, enerjimizin, vizyonumuzun tutması ve çalıştığımız programın başarısı ile attık diye düşünüyorum.

BiGG programı, içinde teknolojik yenilik barındıran fikirlerin ticarileşmesine yardımcı olmak için TÜBİTAK’ın verdiği 200.000TL’lik bir hibe desteği. Muhtemelen farklı mecralarda programla ilgili paylaşımları ve farklı BiGG programı duyuruları görüyorsunuz. O zaman en çok aldığımız soruları kısa kısa yanıtlamaya çalışayım.

1. Farklı BiGG Program duyuruları görüyorum, bunlar arasındaki fark nedir?

BiGG’de başvurular seçilmiş Uygulayıcı Kuruluşlar (UK) aracılığıyla toplanıyor. Bu UK’lar eğitim ve mentorluklarla girişimcileri en iyi şekilde hazırlayıp uygun bulduklarını TÜBİTAK’a gönderiyorlar. Dolayısıyla hepsi kendi markaları altında uyguladıkları BiGG sürecinin duyurularını yapıyorlar. BiGG’e başvuru yapabilmek için bir Uygulayıcı Kuruluşla çalışmalısınız.

Viveka olarak programın başladığı 2015’ten bu yana 10’dan fazla önde gelen UK’ya destek verdik. 2020 yılı itibariyle biz de bir UK olduk. V-BiGG programımız ile açılan ilk çağrıda %57 başarı oranı yakaladık, 4 girişimciye 800.000 TL’lik hibe kazandırdık.

2. Hangi Uygulayıcı Kuruluşun programı bana uygun?

Bu çok kişisel bir soru elbette. Bazı kişiler kendi çalıştıkları ya da kendilerini yakın hissettikleri UK’yı seçiyor, bazıları ise kurumun ismine, marka değerine, kurumsal işbirliklerine bakıyor. Bazı UK’lar tematik bir alana özel başvuruları kabul ediyor sadece, dolayısıyla alanın örtüşmesi durumunda bunu da tercih edenler var. Her kurumun kendi süreçleri farklı, o yüzden iyi incelemek gerek.

Viveka’yı burada öne çıkaran konunun BiGG’in ilk ortaya çıktığı yıllardan bu yana geliştirdiği bilgi birikimi ve tecrübesi olduğunu düşünüyorum. Habitat Derneği, Teknopark Ankara, Bimtaş (İBB) gibi partnerlerimiz ve Brisa ve BSH gibi kurumsal paydaşlarımızla dikey mentorluklar ve sağladığımız networkle size hem başvuru sürecinde hem de sonrasında yardımcı oluyoruz.

Ayrıca, Viveka olarak birçok kuluçka / hızlandırma programı da yapıyoruz. Dolayısıyla beraber yola çıktığımız girişimcilerimizin 1512 desteği alıp şirketleşmesi aslında beraber çıktığımız yolculuğun yalnızca ilk adımı. Uzun vadede startuplarımızı farklı programlarımıza alarak onların büyüme ve ölçeklenme eforlarına da destek oluyoruz.

3. Başvuru için hangi koşulları sağlamalıyım?

Önlisans, lisans, yüksek lisans ya da doktora programlarına kayıtlı öğrenci ya da bu programlardan mezun olmanız, daha önce bu destekten faydalanmamış olmanız ve herhangi bir firmada başvuru anı itibariyle ortak olmamanız gerekiyor. Bunun dışında fikrinizin teknolojik yenilik içeren bir ürün ortaya koyması gerekmekte. Burada tamlamanın iki yanı da kritik. Evet yenilik getirmesi önemli, ancak bunun arkasında da bir teknoloji ve üzerine düşündüğünüz bir metodoloji olmalı. Sonuçta TÜBİTAK size desteği Ar-Ge yapmanız için veriyor. Elbette çok inovatif ama ticarileşemeyecek bir ürün ortaya çıkması istenmiyor. Dolayısıyla piyasada bu ürüne ihtiyaç olduğunu ve rakiplerden ayrılan özgün tarafımızı iyi ortaya koymamız, ticarileşebilecek bir ürün ortaya çıkacağına jüriyi ikna etmemiz lazım. Son kriter de yapılabilirlik, hem uzmanlığımızın, hem sunduğumuz teknoloji yol haritasının yapılabilirliğini göstermek önemli.

4. Dünyada daha önce eşi benzeri olmayan bir şey mi yapmam gerekiyor?

Uluslararası alanda kabul görecek bir yenilik elbette getirebiliriz ama illa şart değil. Dünyada örnekleri olan ancak ülkemizde olmayan bir ürün çıkarmayı da planlıyor olabiliriz. Burada kritik konu en azından ulusal bazda yenilik içermesi, ülkemizde ve sonrasında küresel bazda rekabet edebilecek bir teknoloji olması, ortaya kendine ait özgün bir değer önerisi koyabilmesi.

V-BiGG kapsamında mentorluklarla yapmaya çalıştığımız şey de fikri farklı açılardan inceleyerek en uygun haline getirmek. Bu hem teknolojinin anlatılması ve ürünün şekillendirilmesi tarafında, hem de ürünün hitap edeceği müşteri ve pazar profili anlamında beraber çalışıyoruz demek.

5. Programla ilgili nasıl daha fazla bilgi alabilirim?

Öncelikle TÜBİTAK’ın ilgili web sayfasına bakabilirsiniz. Şu anda açık bir çağrı var ve 30 Temmuz’a kadar başvurular alınabiliyor.

Eğer ilgi duyarsanız, www.viveka.com.tr/v-bigg adresinden bizim yürüttüğümüz programla ilgili bilgi alabilir, oradaki başvuru formunu doldurarak fikrinizi bizimle paylaşabilirseniz.

Yıllar içinde oluşturduğumuz bilgi birikimini yeni girişimci adaylarımızla paylaşmak bizim için çok büyük mutluluk. Programla ilgili başvuru ya da bilgi almak için web sitemiz üzerinden bize ulaşabilirsiniz!