Bir Yılın Anatomisi: Kesişen Yollar ve Schrödinger’in Kedisi

Jan 09, 2020

Viveka için 2019 nasıl geçti, hem içerden hem de dışardan bir gözle görmek ister misiniz? O zaman yılın son blog yazısına davet ediyorum hepinizi. 2019’un son çeyreğinde Viveka ailesine katılmakla birlikte, çok uzun zamandır dışardan büyük takdirle izlediğim Viveka’yı kendimce değerlendireceğim.

Aslında Viveka’yla yolum ilk olarak 2 sene önce kesişti. O dönem ‘Ne kadar güzel işler yapıyorlar, bir gün beraber çalışmak nasip olur mu?’ diye içimden geçirdiğim bu firmayla 2019’da yollarımızın tekrar kesişmesi 2019’un en büyük güzelliklerinden biriydi. Bir süre dışarda, bir süre hem dışarda hem içerde sonrasında da içerde olduğum ve kendimi Schrödinger’in kedisi gibi bir paradoksun ortasında hissettiğim bu yolculuk hem keyifli hem de kendince meydan okumalarla dolu geçti. O zaman daha fazla vakit kaybetmeden yılı değerlendirmeye başlayalım. Ama bunu yaparken olaylar değil, daha çok duygular üzerinden gitmek istiyorum.

Heyecan

Viveka’da ekibin enerjisi her zaman üst noktada. Bunda Türkiye’de ilk kez yapılan programlara imza atmanın haklı gururu ve motivasyonu da var tabii. Örneğin bu sene yapılan Ankara Kalkınma Ajansı destekli ve TOBB-ETÜ ile beraber yapılan Ankara’nın ilk akademik girişim hızlandırma programı! Bu program üstelik Türkiye’de de ilk örneklerden biri. Ya da Türk Kızılay’ı tarafından yürütülen ve Suriyeli ve ev sahibi toplulukları hedef alan Girişimcilik Destek Programı kapsamında Türkiye’de bu kitleye yönelik en kapsamlı programlardan birinin içinde olup, toplamda 900 kişiye dokunduğumuz eğitim ve girişimcilik kampları. Bu programlarla Türkiye’nin farklı yerlerinde çok farklı kesimlerden girişimcilere yardımcı olma olanağını bulduk.

Motivasyon

Viveka’ya ilk girdiğim anda gördüğüm ve benim de sonuna kadar paylaştığım bir konu var ki, yapılan her işin temelinde aslında bu motivasyon var: değer yaratmak. Her girişimcinin ayrı bir hikayesi ve yolculuğu var, o yüzden yapılan işler belli genel geçer kelimelerle ifade edilse de (misal mentorluk), aslında bu her kişinin kendi yolculuğunda onlara özel bir değer yaratmayı ifade ediyor. Bu sene Ankara Kalkınma Ajansı destekli Gençler için Sosyal Girişimcilik Programı kapsamında sosyal girişimcilere verdiğimiz eğitim ve mentorluklar gibi, ya da Building Markets uluslararası programının Türkiye ayağında 50 KOBİ’yle 200’ün üzerinde yaptığımız mentorluk seanslarıyla onlara yeni pazarlara açılma süreçlerinde desteklediğimiz gibi, birçok girişimci ve firmanın yine yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.

Vizyon

Viveka, TÜBİTAK BiGG programı kapsamında birçok Uygulayıcı Kuruluş’la beraber çalışıyor, bu sene de rakamlar etkileyici: 10 şehirde 400’den fazla girişimciye ulaşmışız! Benim sonuna yetiştiğim bu seneki tur da aslında önceki senelerdeki programların başarısının üstüne inşa edilmiş bir programdı. Peki daha fazlası? Viveka olarak bu sene ilk kez açılan BiGG+ (Mentor Arayüzü Çağrısı) kapsamında desteklenen sayılı kurumdan bir tanesiyiz. KOBİ’lerin iş geliştirme ve yenilik kapasitelerini artırmaya yönelik projemizi hayata geçirmek için sabırsızlanıyoruz. Bu sene açtığımız İzmir ve İstanbul şubelerimiz de aslında bu vizyonumuzun bir parçası. Ankara’dan çıkıp ulusala yayılmış hizmetlerimizi bundan sonra farklı ofislerimiz aracılığıyla daha da zenginleştireceğiz.

Ve her şeyden önce…

Sadece dışardan kendi gözlemim değil, birçok kişiden de duyduğum şeylerden biri de hep Viveka’nın kaliteli ve güzel işler yaptığıydı. Zaten burada sadece çok az bir kısmını sayabildiğim program ve projelerden, farklı kurum ve kuruluşların bizlere olan güveninden de bunu görebiliyoruz. Ancak iyi iş yapmaktan daha önemli, her şeyin başında olması gereken ne var derseniz, ortak değerler derim. Viveka sadece bir iş yeri değil, beraber iş yapmanın, fayda yaratmanın, hep söz verdiğimizin de üstüne çıkmanın, iş etiğinin, özü sözü bir olmanın, etki odaklı düşünmenin, yaratıcılığın, saygının, sevginin, yaptığımız işe sadakatin ve güvenilirliğin de adresi benim için. Bu ortak değerler sayesinde vizyonumuz da motivasyonumuz da somut çıktılara dönüşüyor. O yüzden yaptığımız her işten keyif almaya ve vermeye çalışıyoruz.

Şu kısacık yazıya her şeyi yazmak mümkün değil. Örneğin, UNDP destekli GAP bölgesinin en kapsayıcı girişimci geliştirme programını Şanlıurfa Teknokent’te gerçekleştirmemiz bile sadece başlı başına bir blog yazısı olabilirdi. Belki farklı projeler için de geriye dönük değerlendirme yazıları yazarız yeni yılda, kim bilir? Ya da Viveka içinden çıkan Firewalk (hızlandırıcı fonumuz) ya da 3Dtail (veri, tasarım ve dijital dönüşüm stüdyosu) gibi yeni oluşumlar için de ayrı yazılar yazabiliriz. Ama şimdilik konudan kopmadan yazıyı bitirelim. Hem girişimcileri hem de kendimizi büyüttüğümüz bir yıl oldu 2019. 2020 içinse çok daha büyük ve güzel hayallerimiz var! Umarım yeni sene herkese güzellikler getirir. Kendim ve tüm Viveka ailesi adına yeni yılınızı kutluyor, heyecan ve enerjinizin hayallerinizle yarıştığı bir yıl olmasını diliyorum.