COVİD Günlerinde Yeni Yollar ve Köprüler

Mar 28, 2020

Dışarı baktığımda sokak köpeklerinin ilk defa yolun ortasında dolaştığını gördüm. Geçen her arabanın peşinden koşuyorlardı. Normalde çim görünmeyecek kadar kalabalık olan park sakinlerinden beslenen köpekler tahminim bir süredir aç kalmıştı. Sabahları mesainin başladığını hissettiren trafik sesi yoktu.

Temel ihtiyaçları almak için evden çıktığımda yollarda marketlere mal getiren araçlar ağırlıktaydı. Eczaneye uğradığımda belediye araçları dükkanı dezenfekte ediyordu. Kalfası kapıda duruyordu. Beni sokmak istemedi. Sonra eczacı çağırdı. İçerisi olay mahalli gibi şerit ile belirli bir mesafeye göre çevrilmişti. Markete gittiğimde standart market müziğinin arasında birbirimize mesafe durmamızı hatırlatan kibar anonslar geçiyordu. Sebze reyonunda eldivenler asılıydı. Kasada ürünleri poşetlerken sırada bekleyen kişi 1 metre mesafeden beni endişeli bir ifade ile izliyordu. Kasiyeri gördüğümde evden çalışabildiğim için suçlu hissettim. Hava gri ve yağmurluydu. Sanki her gün pazar günüydü. (Spotify'de o çalıyordu en azından)

Ellerinizi 20 saniye yıkarken gençliğinize dönebilmek için güzel bir yöntem

Eve döndüğümde bilgisayar başına geçtim ve yeni ofis ortamım olan slack, zoom, google drive üçlüsüne döndüm.

Aslında üç hafta önce yazmak istediğim yazı TED İstasyon ekibinden sevgili Merve Kavas’ın köprüler kurmak yorumu üzerineydi. Könisberg köprüleri üzerine yazacaktım. Königsberg kentinde Pregel nehri şehri dört bölüme ayırır. Bölgeleri birleştiren yedi adet köprü bulunur. (Dünya Savaşından sonra artık köprüler yerinde değil.) Bulmaca şudur: Bütün köprülerden bir ve yalnız bir defa geçmek koşulu ile bir yürüyüş yapılabilir mi? Leonard Euler problemi kolaylaştırmak için adaları nokta, köprüleri de çizgiler olarak yeniden tanımlar. Dilerseniz bu problemin cevabını deneyerek kendiniz verebilirsiniz. Böylelikle ilk Graf çalışmasını gerçekleştirmiş olursunuz. Böylelikle sosyal ağ ilişkisi kurmuş olursunuz. Bazı adalardan sık geçiyorsanız çok fazla adaya köprülerle bağlanan önemli bir kavşak noktasında olma ihtimaliniz yüksek.

Aynı adada bulunduğunuz kişiler ile mesafeninizi en az 1 metre ile korumaya gayret edin

Sosyal ilişkileri de bu tür ağ topolojisi olarak yorumlayabiliriz.Genel İzleyicinin kurucusu Onur Mat sayesinde bu kavramları öğrendim (Genel İzleyiciyi takip için ) hatta bizim için twitter adresimize bakarak ağ grafiği bile çizdi. Bizim haritamızda merkezde bulunan adacıklar ve onlara bağlı farklı köprü tiplerini görebilme şansımız oldu. Bazı kurum ve kişiler bol köprülü adacıklardan oluşur. Bazı adalar aralarında ilişkiler sıkı ve sık köprülerden oluşur bir tür küme ortaya çıkar. Bazı kişiler bu kümeleri birbirlerine bağlar. Birbirine bağlı ve gelişen ilişki ağına sahip farklı bilgi ve becerileri sahip kişiler ve kurumlar bir ekosistem oluşturur.

Şimdi yepyeni bir koşul ile karşı karşıyayız. COVID-19 salgını ile artık hepimiz evdeyiz. Girişimcileri yatırımcılara, Ankara`yı İstanbul`a, Türkiye`yi yurtdışına bağlayalım derken bir anda herkesle beraber birbirimizin sağlığı ve iyiliği için köprüleri aniden kaldırmak zorunda kaldık.

Photo by Alex Azabache on Unsplash

Farklı bir gelecek bizi bekliyor. Ölçeklenmenin, büyümenin, ticarileşmenin, işbirliğinin, öğrenmenin, eğitimin, sağlığın yeniden tanımlandığı bir zaman dilimine doğru gidiyoruz. Bu konuda düşünmek, fikir geliştirmek ve üretmek hepimizin yapmayı en iyi bildiği şey. Duyduğum kadarıyla Migport girişiminden Berat Kjamili`nin insiyatif aldığı ve Adil Oran Hoca`nın (fact checking açıktır :) bu benim duyduğumla sınırlı bir bilgi) destekleyerek büyümesini sağlamış olduğu Coronathon Türkiye bir çok paydaş ile sanal bir hackathon gerçekleştirdi. Biz de Viveka olarak gönüllü olduk. Bir kısım girişimciye mentorluk verdik. 140 adetini de değerlendirdik. Hepsi Zoom üzerinden ve Google Drive üzerinden gerçekleşti. Güzel bir çalışmaydı.

Biz bir süredir hazırlandığımız vaka odaklı online Tasarım Sprinti gerçekleştiriyoruz. 3–4 Nisan'da gerçekleşecek etkinliğe tüm geliştiricileri bekleriz

VivekaSpinon: 100 ways to Fight a Pandemic
Salgınla mücadele dünyanın hemen hemen her köşesinde verilen bir savaş.Beraber çözüm üretelim!

Yeni Dünya'da remote çalışmanın yaygınlaştığı bir ortamda çözüm geliştirmek için düzenlediğimiz tasarım sprinti 10-11 Nisan tarihinde gerçekleşecek. Kayıt için

VivekaSpinon: Startups for a Digital Tomorrow
Farklı sektörlerdeki remote çalışma zorluklarına ’Startups for Tomorrow’s World’da beraber çözüm üretelim!

Webside Chat serisi başlattık. Her hafta Zoom başında önemli kişileri ağırlıyoruz ve sizin sorularınızı alıyoruz

VivekaGrowth Webside Chat Events
VivekaGrowth etkinliklerine katılabilmeniz için evden çıkmanıza gerek yok!

#1: Scaling Up with Aslı Kurul Türkmen (Endeavor)

25 Mart (17:00–18:00 @Zoom)

#2: Finding Investors with Aydın Öztunalı (Angel Investor)

31 Mart (17:00–18:00 @Zoom)

#3: Marketing & Communication for Startups with Alev Ertem (Endeavor)

1 Nisan (17:00–18:00 @Zoom)

Ayrıca Atölye ve IMECE de Hack the Crisis programını bu hafta düzenliyor. 27–29 Mart arasında gerçekleşecek hackathona katılım linki :

Hack the Crisis
Veri toplamayı Typeform ile eşsiz bir deneyime dönüştürün. Etkileyici çevrimiçi formlar, anketler, testler ve çok daha fazlasını kolayca oluşturabilirsiniz. ÜCRETSİZ deneyin.

Biz Viveka olarak parçası olmaktan keyif aldığımız bu ekosistemi sürdürmeye ve hayat vermeye kararlıyız. İlk başladığımız günden beri hiç yol kapamadık ve hep yol açtık. Yol yok diye dövünmedik hep yeni yollar aradık veya yol yapana yardım ettik. Bu yüzden köprüler kalksa da adaları birbirine bağlamaya devam edeceğiz. Evden çıkmasak da elimizden geldiğince üretmeye devam edeceğiz ve sizi destekleyeceğiz.

Güvende kalın ! Evde kalın !