Peki Siz Nasıl Bir Girişimcisiniz?

Jul 09, 2021

Bu Cuma, haftasonuna giriş yapmadan sizi düşündürürken eğlendiren bir blog yazısı ile başlamak istedim.

Her bir girişimcinin kariyer yolculuğunda ona eşlik eden bir karakteri vardır. Bazıları limitlerini sonuna kadar zorlayıp başarı peşinde koşarken, bazıları ise hayallerine ulaşmak için araştırma ve mantık ile arkadaşlık eder.

Bir çoğumuzun aşina olduğu Myers-Briggs Tip Göstergesi (MBTI) günlük hayatta yaptığımız tercihlere bakarak nasıl bir karaktere sahip olduğumuzu çözümlüyor. MBTI, insanların 4 ana özelliğine bakarak onların kişilik tiplerine göre ayırıyor.

·   İ (İçedönük) ya da E (Dışadönük)

·   S (Duyumsayanlar/Sağduyulular) ya da N (Sezgilerini kullananlar)

·   T (Düşünenler) ya da F (Hissedenler)

·   J (Yargılayanlar) ya da P (Kavrayanlar)

Peki girişimciler arasında en yaygın olan “kişilik tipleri” hangileri?

“Her Şeyi Yapabilirim” Diyen Girişimci (ENTP)

Eminim hepimizin etrafında dikkatleri üzerine çekmeye bayılan ve liderlik özelliklerini sergilemekten keyif alan girişimciler vardır. Bu meraklı ve yaratıcı girişimci tipini, tam bir fikir canavarı olarak düşünebiliriz. Her gün yeni fikirler üreten, fikirden fikre atlayan ve yenilikçi tarafı ile herkesi büyüleyen girişimciler, adeta “Her şeyi yapabilirim” düşüncelerini herkese göstermekten çekinmeyenlerdir. ENTP kişilik tipinde olan kişiler, fikirlerini aktarmak ve insanlarla ilişki geliştirmek konularında doğuştan yeteneklidir.

“Kitabına Göre Yaparım” Diyen Girişimci (ESTJ)

Bir diğer girişimci grubu ise ESTJ kişilik tipinde olanlardır. Hepimizin gıpta ettiği, düzenli ve planlı kişiler vardır. Kararlarını gerçekler ve mantığa dayalı veren bu girişimciler, dışa dönük karakterleri ile liderlik yapmak için doğmuşlardır. Hiçbir detayın gözden kaçmasına izin vermeyen bu kişiler, her şeyi kitabına göre yapmaya çalışır. Zamanlama ve ekip yönetimi konularında doğal bir yeteneğe sahiptirler.

“Karizmasıyla Büyüleyen” Girişimci (ENTJ)

Peki o karizmasıyla bizi büyüleyen girişimcilere ne demeli? Hırs ve başarı ile motive olan bu girişimciler, problemlerin peşinden koşarak, doğru çözümleri hızlı bir şekilde bulma dürtüsüne sahiptirler. Olumlu ve enerjik yapıları onları farklılaştıran özellikleri arasındadır. Bu kişilik tipine sahip kişiler büyük resme odaklanır. Problem çözmekte sistematik bir yol izleyen ENTJ’ler, olası bir probleme karşı, sadece A ve B planlarını değil, C, D, E ve hatta F planlarını da hazırda bulundurur.

“Sessiz Mucit” Girişimci (INTJ)

Toplum olarak kitap kurdu olarak tanımladığımız “Sessiz Mucit”ler yaratıcı, kararlı ve meraklı olarak bilinir. Kendi sessiz ortamlarında ustalıklarını sergilemeyi seven bu girişimciler, gurur duydukları bir şey inşa ettiklerinde, onu başkalarıyla paylaşmak için can atarlar. Bu girişimciler, küçük başlamayı ve büyük adımlar atmadan önce yavaş yavaş başarılarını kanıtlamayı tercih ederler. Otoriteyi çok sevmeyen sessiz mucitler, hayal güçlerini kullanmayı ve yeni metotlar denemeyi çok sever.

“Hakim de Benim, Jüri de” Diyen Girişimci (ISTJ)

Toplumsal düzeni korumaya ve kendine yüksek standartlar belirleyerek onları başarmaya çalışan girişimciler ise “Hakim de Benim, Jüri de” girişimcisi olarak tanımlanıyor. En belirgin özellikleri zekası olan bu girişimciler, öngörülebilir senaryoları, hayal gücüne tercih ederler. ISTJ’ler sorumluluk almayı sever ve bir fikre bağlı olduklarında peşini asla bırakmaz. Etrafınızda tükenmişlik sendromuna yakalanan işkolik birisi varsa, muhtemelen bu tiplerdir.

Girişimciler en çok bu kişilik tiplerinde olsa da siz benzersiz özelliklerinizle farklı bir kategoride de olabilirsiniz. Önemli olan bu özelliklerinizi doğru şekilde kullanabilmek ve kariyer yolculuğunuzda farklı kişilik tiplerinden gelen muhteşem takım arkadaşlarını bulabilmek

Bugünün sorusu: Siz kendinizi nasıl bir girişimci olarak tanımlarsınız?

Testi çözmek isterseniz aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

https://www.16personalities.com/free-personality-test