Yeni Nesil İnovatif Bayramlarımız

May 14, 2021

Nerede kaldı o eski bayramlar?

Bayram ne ifade ederdi sizin için?

Benim için dedelerin, ninelerin, annelerin, babaların, amcaların, dayıların, teyzelerin, halaların, kuzenlerin ve çocukların bir araya gelerek kocaman kalabalıklara kavuştuğu, sofralarda ailecek birlik ve beraberlik içinde yemekler yenildiği, uzun zamandır görülmeyen eşin dostun görülerek hasret giderildiği zamanlardı bayramlar...

Her zaman tatlı bir telaş ile başlanırdı güne; şekerler alındı mı, çocukların harçlıkları hazırlandı mı, tatlılar yapıldı mı, ev temizlendi mi...? Sabah erkenden kalkılır, bayramlıklar giyilir, bayram ziyaretlerine çıkılır, büyüklerin elleri öpülürdü. Ama artık hepimizin aşina olduğu bayram aktiviteleri pandeminin de etkisiyle değişti.

Basit bir örnek vermek gerekirse bu sabah ailemin bayramını Whatsapp üzerinde yaptığımız görüntülü konuşma ile kutladım. Hatta babam espri yaparak ibandan bayram harçlığını göndereyim bugün sana dedi. Teknolojinin gelişmesi, araya giren mesafeler ve pandeminin etkisi ile birlikte de bayram herkese farklı çağrışımlar yaptırmaya başladı. Bana öyle geliyor ki birkaç seneyi daha bu şartlar altında daha geçirirsek zihinlerimizden el öpme, şeker ikram etme ve yeme, kapı kapı dolaşma gibi imgeler silinip gidecek. Peki geriye ne mi kalacak? Tabii ki de teknolojiyle birlikte hayatımıza giren bütün yenilikler ve kolaylaştırıcılar. Ne mi onlar? Akıllı telefonlar, bankaların aplikasyonları, tabletler, bilgisayarlar ve daha niceleri. Bu yeniliklerin hayatımızı ne kadar ele geçirdiklerini geçirdiğimiz bu süreçlerden sonra bir kere daha anlamış olduk. Bu durumdan asla şikayetçi de olamayız öyle değil mi? Akıllı telefonum olmasaydı ailemle nasıl görüntülü konuşacaktım bugün? Nasıl yanlarındaymışçasına yarım saat boyunca hasret giderecektim onlarla? İyi ki bu kadar teknolojinin içindeymişiz dedirtti bu süreç bütün dünyaya.

2021’in en büyük cirolu 10 şirketinden 9’u şu anda teknoloji odaklı çalışan firmalar. Görünen o ki önümüzdeki senelerde bu manzara pek de değişmeyecek. Hal böyle iken teknolojiye, startuplara ve yatırımcı alma potansiyeli yüksek yeni kurulan şirketlere ağırlık vermek bunlar üzerine odaklanmak ve bu şirketleri araştırmak daha da bir ilgi çekici hale gelmeye devam edecek. Bugünlerde borsada en rağbet gören şirketler teknoloji odaklı yazılım şirketleri, yeni yatırımcı almış olan işletmeler ve yeni fikirleri ile piyasayı domine edebilecek olan startuplar.

Durum böyle iken bu sene kariyerimde bir sektör değişikliğine giderek Viveka ekibine katıldım ve işin içine girdikçe ne kadar doğru bir karar aldığımı da her gün görmüş oldum. Teknoloji odaklı, inovatif, gelişime açık bir sürü startup ile ve yeni fikirler ile bir araya geliyoruz; onlarla tanışıp, birlikte zihinlerimizi birleştirip yeni yol haritaları çıkarmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz, onları yeni ağlar ile buluşturup çevrelerini genişletmelerini, bilgi dağarcıklarını genişletmelerini ve kendilerini daha da ileri bir noktaya taşımaları için çaba gösteriyoruz. Kısacası, her gün yeni bir şey katıyoruz kendimize. Inovatif çözümler arayan, yeniliklere kucak açan bu kadar fazla şirketin olabileceğini de bugüne dek düşünmemiştim.  Viveka sayesinde girdiğim bu sektör çok heyecan verici ve ufuk açıcı, vizyonumu geliştirmem konusunda çok yardımcı oluyor. İyi ki Viveka ekibine katılmışım😊