Özel Davet Beklerken
Ankara'nın sabah erken saatleri sonbaharın yaklaştığını hissettiriyor. Sokakların eskisine göre tenha olduğu ekmekçinin kapıdan sayıyla insan aldığı, manavların ürünleri sergiden seçtirmeden bantlayarak paketleyerek verdiği bir zamandayız. Anormal şartlarda normal alışkanlıkların yine de ilerlemeye çalıştığı bir zamandayız. Gazeteden üniversite öğrencilerin uzaktan eğitimi yönlendirildiğini okuyorum. İlk defa üniversiteye başlayanlar için kesinlikle ilginç bir deneyim olacaktır. WhatsApp grubunda Elon Musk'ın Neurolink projesinin video linkini görüyorum. Bu tür moonshot projelerin insanın kanını kaynatıyor. Elon Musk tıpkı Tesla ve Spacex projesinde olduğu gibi. İster istemez tekrar üniversite okusaydım ve keşke bu projelerde çalışsaydım diye düşünüyorsunuz. Anlatsın.com'dan Sargın Erdoğan çok haklı bir tespitte bulundu. Aslında Elon Musk seni beni bu vizyonun bir parçası olmaya davet ediyor.
Kendi üniversite tercih dönemimi düşünüyorum. Bilim ve teknik merakıma rağmen kendi tercihimle işletme fakültesine girmek istemiştim. Daha kolay iş bulabileceğimi büyük bir şirkette beyaz yaka olarak çalışma planım vardı. Garanti bir iş, yeterli maaş, başka ülkeleri ve kültürleri görmek gibi bence çok basit beklentilerim vardı. Hangi kuşağa mensup sayılıyorum bilmiyorum. Ancak geleceğe karşı güvensizlik, riskten kaçınma, iş sürekliliği konusunda şüphecilik özelliklerine sahiptim. (Eşim ile sohbet ederken enflasyon dediğinizde aklına Godzilla gelen bir kuşaktan geliyoruz.) Kariyer günlerinde firmalar beklentilerimizin farkındaydı. Farklı vaatlerle beni ve arkadaşlarımı davet ediyorlardı. Bakış açımı dramatik kıran olaylar mevcut ortağımı bulduğum öğrenci kulübü, farklı bir dünyada ayakta kalmaya zorlayan üniversite değişim programı, mentorluğunu esirgemeyen bir kaç büyüğüm oldu. Koşulların bu kadar kontrolümün dışında olmadığını ve pozitif bakabileceğimi keşfettim.
Mezun olduğum dönemde kendimi dünyanın en ciddi ekonomik krizlerinin ortasında ve daha yeni bağ kurmaya başladığım bir çevrede buldum. İş ararken sağlık sigortası bakmak, eşyaları taşırken bana yardımcı olacak bir araç bulmak gibi gündelik problemlerin yanı sıra uzun vadeli düşünmek zorundaydım. Nereden başlayacağını bilemiyordum ve koşullar bir anda hiç beklemediğim kadar zorlaşmıştı. İşte o zaman bu durumu değiştirmek için bir işaret, rehber veya bir davet bekliyorsam bunu daha çok uzun süre bekleyeceğim gerçeği ile yüzleştim. Neyin yanlış gittiğini ve nasıl düzeltilebileceğini düşünmeye gayret ettim. Bu fikri destekleyen kişilerle tanıştım. Başkalarıyla hayallerimiz ve gayretlerimiz kesişti. İlk adımı kendim atmam gerekti.
Ozan ve Beliz ortaklığında gerçekleştirdiğimiz uluslararası hızlandırıcı programımız Founders Institute programı için Yashar Kardar ve Zeynep ile beraber öğrencilerle görüşüyoruz. Gözlemlediğim kadarıyla mevcut kuşak bazı durumların iyileşmesi için davet beklemiyor. Yanlış gördüğünü düzeltebilecek ve bunu gerçekleştirebilecek bir tutuma sahip. Kendisi de böyle bir başlangıç yapan Sargın Erdoğan farketmemi sağladığı gibi belki de üniversite öğrencileri güzel ofis, statü, garanti iş beklentisine ek olarak onları hareketlendirecek ve heyecanlandıracak işlerin bir parçası olmak istiyorlar. Davet beklemiyorlar siz yol gösterin yeterli.
Bizim için çok yoğun bir yaz dönemi oldu dostlar. Çok keyifle sürdürdüğümüz SaaS tabanlı hızlandırıcı programımız Saasta La Vista`yı Kodluyoruz ekibi ile bitirdik ancak ekiplerle işimiz bitmedi onların başarısı için çalışmaya devam edeceğiz. Habitat ile Blockchain programını sürdürüyoruz çok güzel alanlarda ürün geliştiren takımlarla bir aradayız. ATOM Oyun kuluçka programı (Türkiye`nin en eski kuluçka programlarında.) davet ile dijital varlıklar ve oyun ekonomisi üzerine bir çalışma gerçekleştirdik. Endeavor Connect ve VivekaGrowth tüm hızıyla sürüyor. Enerjisa ile enerji hızlandırma programımızın başvuruları başladı. İlgileniyorsanız davet beklemeyin webinarlarımızı takip edin veya bize yazın.
Post-it0 : Sağlık çalışanlarına minnettarız. Koşullarını dinledikçe kendi gündemimiz üzerine yazarken suçluluk duyuyorum. Hayal edemeyeceğimiz kadar büyük ölçekli zorluklarla en ön safta mücadele ediyorlar. Biz de onların yükünü azaltalım ve sosyal mesafe, maske, sterilizasyon konusunda titiz olalım.
Post-it1 : TÜBİTAK BiGG programı geçtiğimiz hafta sonuçlandı. Destek alan takımların %40 civarı ile birebir mentor olarak çalışmışız. Başkalarının hayalleri ve gayretleri ile kesiştiysek ne mutlu bize. 2015 yılından beri her sene iki dönem süren programda her dönem ortalama yüze yakın takımın vakasını alıyoruz. BiGG desteği alamadıysanız da üzülmeyin girişimciliğin kesinlikle tek yolu değil.
Post-it2 : Davet beklemeden kendi yolunu çizenlerden : neredeyse tüm türkiye`ye kuluçkaya alan U4S, Ankara Startup Zirvesini yürüten Bilkent Genç Girişimciler Kulübü, takip ettiğim kadarıyla podcast üzerine özgün bir program yürüten Entrecom, girişimcilikte referans kitap basmayı başaran ODTÜ GGT, genç girişimcilere sayısız burs veren Girvak ve sayısız öğrenci kulübü. Atladığım varsa yorumda hatırlatın.
Post-it3: Beni zamanında cesaretlendiren Berkay Akçora Fonu'nu destekleyin. Umutcan Duman'ın yazısı : https://medium.com/evreka/berkay-ak%C3%A7ora-girvak-bursu-d84434d85986