SaaS’ta La Vista Sürecinde Neler Yaptık?

coding Sep 09, 2020

Benim Kodluyoruz Hikayem

Herkese selam,

Kodluyoruz ekibinden Özge ben. Gerçi yazıya böyle mi başlanır emin olamadım ama çok resmi de olsun istemedim. Elinize çayınızı kahvenizi alın gelin, ben de size ilk proje yöneticiliği deneyimimi anlatayım.

Hadi en baştan başlayalım. Kodluyoruz ile yolum ocak ayında kesişti. O zamanlar stajyer olarak başladığım görevime sonrasında bir girişim programını üstlenerek devam ettim. Kodluyoruz’da da ilk defa deneyeceğimiz bir program olması sebebiyle tam bir sudan çıkmış balık gibiydim. Kiminle nasıl iletişime geçeceğimi, mentorlerimizin kim olacağını, hangi girişimleri programa dahil edeceğimizi ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair en ufak bir fikrim yoktu. Sonrası mı? Şimdi başlıyoruz!

Geçtiğimiz mayıs ayında girişim programımız “SaaS’ta La Vista”yı tüm sosyal mecralarımızda duyurmakla işe başladık. Türkiye’de çok fazla saas girişimlerine yönelik bir program olmadığından dolayı talebi de fazla oldu :) 120’den fazla girişim ekibi başvurusu içinden 15 girişimi belirledik ve program yolculuğumuza onlarla başladık. Hepsinin içindeki girişimcilik ateşi, enerjileri, bir şeyleri başarma çabaları emin olun görülmeye değer!

Programı nasıl en verimli şekilde oluşturabileceğimizi düşündük ve YCombinator’dan ilham alarak SaaS’ta La Vista’yı 8 haftalık bir eğitim, toplu mentorluk programı üzerine kurguladık. 8 hafta boyunca her cumartesi 3 saatlik eğitimlerle birbirinden değerli mentorlerimizi ağırladık. Amerika’daki YCombinator programını örnek alarak 8 hafta boyunca verdiğimiz eğitim başlıklarından kısaca şöyle bahsedebilirim: Yalın Girişim, Müşteriyi Anlama, SaaS Başarı Ölçütleri, MVP, Ortaklık İlişkileri, Hayata Geçirme, Fiyatlandırma ve Büyüme son olarak da Girişiminizi Anlatma. Şu an bu programın tüm haftalarını geride bıraktık ve demo gününü heyecanla bekliyor konumdayız!

Peki bu süreçte neler yaşadık? Hafta hafta nasıl ilerledik? Hem haftalardan hem de mentorlerimizden kısaca bahsedeyim :)

İlk önce değerli mentorlerimizin hepsiyle iletişime geçtik ve hangi haftalarda bizimle birlikte yer alabileceklerini öğrendik ve programı oluşturduk. Kimler neler neler anlatmadı ki :)

  • Yalın Girişim ve Startup Fikirlerinin Değerlendirilmesi konusunu bize Kodluyoruz Kurucu Ortağı Emre Şarbak ve YCombinator girişimcisi Ege Özgirin anlattı.
  • Müşterilerle Konuşmak, Ürün Denemesi ve Değer Önerisi konusunda Google’dan Can Avunduk ve Mediate Kurucu Ortağı Çağrı Hakan Zaman bizimle deneyimlerini paylaştı.
  • Her girişimimizin SaaS Başarı Ölçütlerini Viveka Kurucu Ortağı Emin Okutan, yine Viveka’dan Tasarım ve İletişim Lideri Beril Karabulut ve Üretim Bandı Podcast’i Kurucu ortağı Eran Filiba ile belirledik.
  • MVP ve Agile kısmından Beril ile birlikte aramızda Harvard’tan Yaratıcı Teknolojist Nil Tuzcu vardı. Mükemmel bir ders geçirdik.
  • Pastayı Paylaşmak, Ortalıklar konusunda Emin bey yeniden bize tüm bilgilerini, tecrübelerini aktarmaya çalıştı.
  • Fikri Hayata Geçirmek, Odağı Korumak ve Takım Oluşturma konusunda iki Kodluyoruz Kurucu Ortağı Gülcan Yayla ve Emre Şarbak yeniden tüm geçmiş deneyimlerini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini, kendileri nasıl bir yol izlediğini bizimle paylaştı.
  • Fiyat ve Bütçelendirme kısmını Eran Filiba’dan dinledik. Kendisi kurucu olduğu podcast dışında uzun süre Paraşüt’te Ürün Direktörü olarak da çalıştı.
  • Son haftaya geldiğimizde artık tamamıyla tüm süreçlerini oturttuğumuz girişimcilerimiz için Girişimimizi Anlatmak konusu vardı ve bu derste IBM’de uzun süre çalışmış şu an kendi girişimi olan Erdoğan Çeşmeli aramızdaydı.

Girişimlerimiz her hafta hem yeni bir şeyler öğrendi hem de bunu uygulamaya geçirdi. Hızlıca aksiyon almalarını sağlamaya çalıştık. Bu süreçte onlara elimizden gelen tüm desteği sağlamaya çalıştık. Hatta hafta içleri de ekstra mentorluk seansları açıp girişimlerle birebir ilgilenen, onlar için ekstra network sağlamaya çalışan Viveka’dan Emin Okutan ve Beril Karabulut’un emeği paha biçilemez :) Bunun dışında sadece ders anlatımı, toplu mentorluk ile kalmadık hafta içi soru-cevap, KVKK bilgilendirme eğitimleri de düzenledik. Bu sürecin tüm arka plan organizasyonunu ne siz sorun ne ben söyleyeyim :) En önemlisi doğru, planlı iletişim! Ama her şeye değer!

Biz bu sürecin başında fikirlerini oturtmuş, üzerinde çalışmaya başlamış ama yönünü tam belirleyememiş erken aşama SaaS girişimlerini programa dahil etmiştik. Amacımız program sonunda onları doğru yöne yönlendirip metrik üretmelerini sağlamaktı. Öyle de oldu! Doğru insanlara doğru şekilde destek olduğumuzda neler yapabileceklerini bir kez daha görmüş olduk. Şimdi metriklerini başarıyla üreten girişimcilerimizi demo günü için hazırlıyoruz.

Bu süreçte en önemli kazanımlarımızı bu yola birlikte çıktığımız partnerimiz Viveka’dan öğrendik. Girişimler nasıl belirlenir? Kimlere hangi konuda, nasıl destekler sağlanabilir? Girişimcilik yolculuklarında girişimcilerimizi nasıl motive ederiz, nasıl ilerleme kaydetmelerini ve metrik üretmelerini sağlarız? Hepsini Viveka kurucu ortağı Emin Okutan ve ekibinden Beril Karabulut’tan öğrendik ve hep birlikte süreci deneyimledik! Bu sürecin en önemli detaylarından biri sabit iki mentorumuzun olmasıydı. Sürekli gelişimleri takip ettiler. Devamında her konu için de o işin ehli bir mentorun yer alması süreci en verimli haline getirmemizi sağladı.

Bu süreçte bu kadar fazla değerli bilgiler kazanmışken neden daha fazla insana ulaştırmıyoruz dedik ve tüm tamamıyla kayıt altına aldık. Ayrıca her hafta farklı bir girişim o haftanın konusuyla ilgili ders notlarını tuttuğu bir medium yazısı da yazdı. Bununla ilgili videoları, yazıları ve incelediğimiz kaynakları yakın zamanda sizler için de bir açık kaynak haline getirmeyi planlıyoruz. Amacımız bu konuda soru işaretleri olan, yolunu arayan herkese yardımcı olabilmek :) Sonuçta bilgi çoğaldıkça değerlenir ve anlam kazanır. Biz paylaşmayı seven bir ekibiz!

Son olarak şunu belirtmek istiyorum: ilk defa denediğimiz girişim programı yolculuğumuzda bir sürü yeni öğrenim kazandık, birlikte öğrendik. Bu süreçte destek olmak için ellerinden gelen her şeyi yapan, ders ve ders dışı tüm kaynaklarını bizimle paylaşan, değerli vakitlerinin bir kısmını bize ayırmaktan çekinmeyen bütün mentorlerimize yürekten teşekkür ediyorum.

Belki girişimcilerimizden bir iki geri bildirimi de şuraya iliştirebilirim :)

  • SaaS’ta La Vista özellikle fikir aşamasında, girişimcilik konularına yeni aşinalık kazanan kişilerin hem yeni bir ürünü nasıl geliştirebilirim hem de bu üründen nasıl para kazanabilirim sorularına cevap niteliğinde diyebilirim. Bu programa dahil olduğumuz an itibariyle bizimle birlikte girişimimizin problemlerine çözüm arayan, bizimle birlikte her başarımızda sevinen ve her daim yol gösterici pozisyonunda olan bir ailenin ferdi olduğumuzu hissettik. Programın koordinasyonundan sorumlu ekibin hem alanında uzman olması, hem de girişimciler kadar özverili olması, kesinlikle girişimcileri de motive tutuyor. Aynı zamanda ekip yalnızca mentörlükle yetinmiyor, sizinle birlikte girişiminizin başarısı için kollarını sıvıyor. Program yeniden başlatılırsa kesinlikle başvurun!
  • Sabit iki mentorumuzun olması ve bize her konuda destek olmaları paha biçilemez bir şeydi. Her haftanın konusuyla ilgili eğitim veren mentor gerçekten o alanda en uzman kişilerdi. Böyle mentorlere dışardan ulaşmaya çalışmak imkansız gibi bir şey :) Her hafta verilen ödevler ve okumalar o kadar faydalıydı ki yoğun iş tempomdan ayırdığım vakit asla zaman kaybı olmadı. Benim için herhangi bir girişim kuluçka merkezinden çok daha farklı bir yere sahip artık! Tüm emekleriniz için teşekkürler!

Viveka ekibine ve Kodluyoruz’a gönül veren herkese yeniden kucak dolusu sevgiler!

Özge Açık