Dijital Konferans Deneyimi Daha İyi Olabilir Mi?

Digital Conferences Jul 01, 2020

Şubat ayının sonlarına doğru bir akşam vaktiydi. Cozone'da bir etkinlik gecesiydi. Etkinliği bitirmiştik ve eşyalarımızı topluyorduk. O sırada katılmayı düşündüğümüz Avrupa'da gerçekleşecek büyük bir konferansın iptal haberi geldi. Pandeminin direk iş hayatımız üzerindeki ilk etkisini o akşam farketmiştim. Ardından sırayla diğer etkinliklerin erteleme ve iptal bilgileri gelmeye başladı. Gerisi malum. Şimdi dijital konferanslara katılmaya başladık. Ancak mevcut konferans kurgusunu olduğu gibi dijital versiyonunu gerçekleştirmek gerçekten etkili mi? Daha iyi bir dijital konferans deneyimi tasarlanabilir mi?

Photo by Onlineprinters on Unsplash

Startup ve teknoloji buluşmalarının birbirini andıran bir kurgusu vardır. “Fevkalade önemli şahıslar” ile gerçekleşen ilham veren açılış konuşmaları ile başlar. Ardından bilgilendirici paneller ile devam eder. Bu sırada dışarda yüksek boyunlu masalarda spontane bir şekilde sohbet edersiniz. Çoğu kişinin yaka kartı boynunda olur uzaktan görmeniz pek mümkün değil. Yaklaştığınızda anlamak zor çünkü startup firmaları olarak ilginç isimler üretmek konusunda hünerliyiz. Yatırımcı arayanlar, işbirliği gerçekleştirmek isteyenler, öğrenci kulüpleri, vakıflar, kurumsal şirketler karışık bir potada karşılaşır ve kaynaşır. Peki mevcut dijital deneyim nasıl? Maalesef son bir kaç konferansta çevre geliştirme faaliyetleri chat kutusuna LinkedIn hesaplarını paylaşmak kısa bir açıklama yazmaktan öteye geçmiyor. Israrla kutuyu spamlayanlar bir yana yazdığınız bir yorumun gözden uçup gitmesi dakikalar sürüyor. Web platformunun sunduğu networking seçenekleri: katılımcı listesinden seçip mesaj atmak (çok azı geri dönüyor) ya da chatroullette gibi rasgele video eşleşmeden sonuç ümit etmek. (Maalesef çok aktif kullanılmıyor) Ayrıca katılımcı isim ve listesinin bir chat odası katılımcısı şeklinde sunulması spontane yapıyı bozarak doğal eşleşme ve kaynaşmayı zorlaştırıyor. Geçen hafta katıldığımız etkinlikte tanıştıklarımızın neredeyse tamamını LinkedIn üzerinden ekleyip bu hafta birebir görüşme için randevu almak zorunda kaldık. Normalde 2 günde tamamlayabileceğiniz bütün görüşmeler haftaya ve farklı saatlere yayılmaya başlıyor. Fiziksel konferans deneyimi ile dijital deneyiminin değer önerisi kesinlikle aynı değil.

Photo by Allie on Unsplash

Peki YouTube veya Udemy ile kısa video deneyimine alışmış olan bir hedef kitlesine panel ve söyleyişi formatını nasıl gerçekleştirebilirsiniz? 5 dk ile 15 dk arasında bölümlere alışmış bir izleyici kitlesi canlı yayında 1 saate kadar karşılıklı sohbeti dikkatle takip edebilir mi? Bazı eğitim videolarını 1.5 katı hızla izleyen katılımcılar olduğunu duymuştum. Bilgilendirme kısımları daha kısa, soru cevabın belki de daha fazla yer edinmesi izlenebilirliği artırabilir. Kapalı Zoom panellerinin konferans platformundan daha kapsayıcı ve etkin olmasının belki de sebebi bu katılımcı ve etkileşim seçeceğidir.

Photo by Product School on Unsplash

Fuaye ve gösterim durumu da kolay. Masaları gezmek ve farklı ürünleri deneyimlemek bu tür etkinliklerin önemli bir kısmı. En son Bilkent CS fuarında bir pdf rehbere bakarak her masa için açılan bir Zoom odasına ziyaret ederek bu durumu deneme fırsatım oldu. Açıkcası beklediğimden daha keyifliydi. Hem sunumları izledik hem de ekiplerle sohbet edebildik. Ancak yazılım dışında diğer senaryolarda nasıl olur çok emin olamıyorum.

Tabii sonuncusu turizm faktörü. Bir çok farklı bölgeden insanlar bir şehirde toplanıyor. Konferansların bilgilendirme, çevre oluşturma, gösterim özellikleri dışında bir de farklı şehir ve kültür deneyimleme özellikleri de var. Maalesef dijital deneyimde kültür faktörünü yaşamak mümkün değil. Koltuk ve oda ayni oda 🙂 Deneyiminiz aynı odada olunca ister istemez tazelik ve farklı bir şehir olmanın getirdiği zihin ve tutum değişikliği gerçekleşmiyor. Günlük işlerinizin yanı sıra bir de konferansa katılmış oluyorsunuz. Bu durumun avantajları da var. Karbon ayak izinin azalması, seyahatlerin önündeki zaman, vize ve ulaşım masrafları engeli, çok farklı profilde konuşmacı ve katılımcıların bir arayaya gelebilme fırsatı.

Photo by Pablo Hermoso on Unsplash

Daha iyi bir dijital konferans deneyimi nasıl olabilir? Aklıma gelen bir kaç not:

-Konuşmalar daha kısa ve daha interaktif. Sunumlar daha kısa ve daha fazla görsel. İzleyicileri dahil etmek için yaratıcı dijital araçlar.

-Masa toplantıları hala keyifli. Belki daha fazla masa toplantısı ve bölümleme. Kişinin ilgi alanlarına taglerine göre sohbet odaları ilginç olabilir.

-Her konferansa katıldığımda ev dışında (belki Cozone) başka bir alan bulmaya çalışacağım. Atmosfer değişikliği motivasyonu etkileyebilir. Hepimiz dijital nomadlara mı benzeyeceğiz? 🙂

-Belki dijitalleşmenin neredeyse bütün alanlarda yaptığı gibi değer paketini açmak lazım. Bilgilendirme etkinlikleri ayrı, networking ve masa toplantıları ayrı, gösterim faaliyetleri ayrı gün ve zamanlarda olabilir.

-Fuar alanlarında ürün deneyimlerinde acaba VR gibi deneyimlere daha çok yer verilebilir mi ? Demoyu sanal gerçeklikte mi yapmak lazım.

Bu konuda önerilerinizi ve düşüncelerinizi dinlemek isterim.