TÜBİTAK'tan Covid-19 ile Mücadele için Yeni Çağrı
Dünyada bir çok ülke korona virüs salgını ile mücadele edebilmek için bilim insanlarından ve startup firmalarından destek istemeye başladı. Süreçleri kolaylaştırmak için ABD ve Güney Kore gibi ülkeler özel destek çağrıları açtılar. Ülkemiz de bu konuda hızlı hareket etmeye kararlı görünüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 tedbirleri kapsamında özel KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri açıkladı.
TÜBİTAK Destekleri kapsamında Covid-19 ile mücadeleye yönelik özel çağrı 1507 desteği altında yer alıyor. Aradıkları firma özelliklerini özetlemek gerekirse:
- Ar-Ge`ye konu olacak teknoloji olgunluk seviyesi 3-6 arasında olmalı ve ürün teknik iyileştirmeye açık olmalı
- Ar-Ge çalışmaları kurumun içinde gerçekleşmeli ve çekirdek teknoloji, hizmet alımı ile dışarıdan alınmamalı
- Ürünün uygulanmasında uzun sürecek izin ve regülasyon olmamalı. Tabi sağlık alanında uygulamalarda etik kurul, klinik doğrulama ve TİTCK'nın gerektirdiği medikal akreditasyon gereksinimlerinin iyi incelenmesi gerekecektir.
- Önerilen ürünler ve çözümler araştırma düzeyinden ziyade saha uygulamaları ile entegre olmalı. Bu yüzden geliştirilen teknoloji konseptinin mutlaka ihtiyaç sahibi ve uygulayacak kurumun istek ve talepleri ile örtüşmesi gerekiyor.
- Başvuran firmanın en az lisans düzeyinde belirli bir sayıda personeli olmalı.
TÜBİTAK 1507, kurulu şirketlere yönelik, program toplam bütçesi olan 600.000 TL ve destek oranının %75 olduğu bir destek programı. Normalde 18 aylık projeler desteklenirken bu çağrı özelinde maksimum 9 aylık projeler desteklenecek. Bu da bize ivedilikle sahaya uygulanabilecek çözümlerin hedeflendiğini gösteriyor. Diğer TÜBİTAK desteklerinde olduğu gibi personel, makina, sarf malzeme, danışmanlık, seyahat kalemleri karşılanabilir. Çağrı süresi çok kısa bu yüzden başvurmayı düşünenler hızlıca harekete geçmeli. Çağrı içinde normal 1507 kurallarıyla karşılaştırıldığında farklı istisnalar da var. Tüm bunlara ve çağrı hakkında detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz.
Çağrının öncelik alanları incelendiğinde, programa uygun olan ve bu başlıklarda belirli deneyimi olan firmaların, mevcut süre ve bütçe ile yeni araştırma veya yeni ürün geliştirmek yerine Ar-Ge süreçlerini teknoloji uyarlama faaliyetlerine harcayabileceğini öngörebiliriz. Bu bağlamda, öncelikli konu başlıklarına da bakarak kısa ve orta vadede ne tür çıktıları olan projeler ortaya çıkabilir, kendi açımızdan fikirlerimizi paylaşalım:
Kısa vadede:
- Maske ve koruyucu kıyafetlerde malzeme teknolojileri ile iyileştirmeler gerçekleştirilebilir.
- Doğrulama ölçütlerinde PCR kit geliştiren biyoteknoloji firmaları, ve mikroakışkan çip geliştiren firmalar devam eden çalışmalarını çağrıya uyarlayabilir.
- Yapay zeka tabanlı görüntü işleme üzerine çalışan firmalar salgının doğrudan etkileri için destek verebilir.
- Kimya ve malzeme firmaları, dezenfektan yöntemleri geliştirebilir.
Orta vadede:
- Medikal firmalarının Ar-Ge kapasitesine bağlı olarak yoğun bakım ve ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilir.
- Güçlü biyoteknoloji firmaları Covid-19’la mücadele için gereken ilaç ve aşı konusunda projeler üretebilir.
Tüm bunların yanında, konu başlıklarından biri var ki ona da ayrı bir parantez açarak bitirelim: ‘Salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamaları’. Buradan da anlıyoruz ki her ne kadar sağlık tarafındaki sorunlar öne çıkarılsa da, aslında Covid-19’un yarattığı ve hayat parametrelerimizi tümden değiştiren konular da çağrıya dahil edilmiş. Özetle, bireysel ve toplum sağlığını hedef alacak projeler kadar, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliği hedef alacak projeler de bu çağrıda desteklenebilir.
Çok kısa bir zaman aralığında açılan ve hem ulusal hem uluslararası (halen var olan ve olması muhtemel) ihtiyaçlara cevap verme potansiyeli olan bu çağrıya katılacak herkese başarılar diliyoruz.